0
Nakupovalna košarica je prazna
Jezik:

ANALIZA FOTOGRAFIJ


 

Lažne (predelane) fotografije niso v Sloveniji nič novega, saj so se pojavile kmalu po iznajdbi fotografije. Zmogljivi računalniki so predelavo fotografij dvignili na novo raven, ko lahko fotografijo hitro spremenimo, za to pa ne potrebujemo ne veliko denarja ne znanja.

 

O vsem tem je bilo že veliko napisanega in objavljenega, v vmesnem času pa se ni izboljšala le programska oprema za urejanje fotografij, temveč so se izboljšala tudi orodja za ugotavljanje, ali je fotografija pristna ali ne. Ponarejanja »obremenilnih« dokazov se poslužuje veliko oseb, katerim uporama programske opreme za urejanje fotografij ni španska vas in so poskušali nekoga očrniti s predelano objavljeno fotografijo. Z analizo stopnje napak (ELA – Error Level Analysis) se lahko slednje v nekaterih primerih tudi razkrinka.

 

S pomočjo posebne metode oziroma analize "Error Level Analysis" (potencialom napak), ugotavljamo digitalno spreminjanje  kakovosti posamezne sporne fotografije. Ugotovljene spremembe nato primerjamo z izvirmo primerjalno fotografijo. V izvedenskem mnenju nato prikažemo  »količino« sprememb v kakovosti fotografije, ki se pripeti pri vsaki ponovni shranitvi v format fotografije (svetle in temne točke na fotografiji ter visokofrekvenčna področja na fotografiji - robovi in  višja vrednost ELA).

 

Pri tem je nujno potrebno poudariti, da je zgornja analiza neposredno odvisna od kakovosti analizirane fotografije!